fbpx

Na ceny bytů na českých horách se zaměřuje odborný článek od LN, který připravila KATEŘINA MENZELOVÁ

převzato z:  www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-trhy/byty-na-horach-stoji-uz-jako-v-praze-majitele-je-stale-casteji-prostrednictvim-spravcu-pronajimaji.A200119_204823_ln_domov_ele

Ilustrativní foto od ApartmanyRokytnice.cz

Ceny apartmánů na horách neustále rostou. Poptávka po nich převyšuje nabídku, což táhne ceny nahoru. Jejich úroveň se vyrovná sumám, které lidé platí za nové pražské byty.

Nejdražší jsou apartmány v nejvyhledávanějších krkonošských střediscích, kde dle statistik realitní společnosti M&M Reality mezi lety 2016 a 2018 ceny rekreačních nemovitostí vzrostly až o polovinu. A během loňska o dalších zhruba pět procent. Metr čtvereční zde stojí v průměru okolo 105 tisíc korun. „U malých jednotek ve Špindlerově Mlýně už padla i cenová hranice 200 tisíc korun za metr čtvereční,“ řekl LN Jan Bareš ze společnosti M&M Reality. Za metr čtvereční v novém pražském bytě se dnes platí průměrně přes 109 tisíc korun.

Mimo Krkonoše jsou ceny horských apartmánů o něco nižší. Například v Jizerských horách, v Bedřichově či v Janově nad Nisou stojí od 77 tisíc do 97 tisíc za čtvereční metr. Mezi lety 2015 a 2019 tam vzrostly ceny zhruba o čtvrtinu. „Za byt 1+kk o 44 metrech čtverečních kupující běžně zaplatí skoro 4 miliony korun a cena za 2+kk o 76 metrech čtverečních začíná na 6 milionech,“ řekla LN Renáta Beitlová z pobočky M&M Reality v Jablonci nad Nisou.

Majitelé horské apartmány také stále častěji prostřednictvím správcovských firem pronajímají. Například na Kvildě, Modravě nebo v Srní za zhruba 580 korun za osobu a noc.

Rekreační bydlení na horách představuje v Česku nedostatkové zboží, ceny za jeden metr čtvereční apartmánového bytu například v Peci pod Sněžkou už dávno překonaly sto tisíc korun a dál rostou. Developeři proto investují do výstavby nových apartmánových komplexů, jejichž vizualizace zasazují do okolní lákavé krajiny – například v podhůří Beskyd či v Harrachově.

Horské apartmány jsou luxusní věci. Pořizují si je lidé, kteří vědí, co kupují, mají rozpočet a není to pro ně první nemovitost ve vlastnictví,“ konstatuje Radek Farkaš, majitel realitní kanceláře RE/MAX Gold.

Největší zájem kupujících se soustřeďuje na krkonošská střediska, jako jsou Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Rokytnice nad Jizerou, Janské Lázně či Harrachov. Aktuálně jsou ovšem na trhu i apartmány z dalších horských oblastí Česka.

Například v beskydské obci Čeladná se doprodávají byty v rezidenci za kostelem se 72 apartmány. Za 3+kk o necelých 60 metrech čtverečních zaplatí zájemce kolem 3,3 milionu korun. Ještě několik neprodaných apartmánů je v Čeladné také k mání v projektu Tee House. Ceny nejmenších bytů začínají zhruba na 1,8 milionu korun. Na Šumavě je nyní možné pořídit apartmán v projektu Šumavské stráně, který se nachází nedaleko lyžařského střediska Špičák. Byty s dispozicemi 2+kk o necelých 40 metrech čtverečních se nabízejí za necelé 2,4 milionu korun.

Vyplatí se i pronájem

Značnému zájmu o horské apartmány se přizpůsobují i developeři. Společnost Crescon, která se zaměřuje převážně na rezidenční projekty v Praze, má nyní v nabídce i horské apartmány, a to projekt Aldrov, který staví v krkonošské obci Vítkovice. Projekt bude zahrnovat 139 apartmánů s nadstandardním hotelovým servisem a dokončen bude na přelomu let 2022 a 2023.

Zájem je velký. Projekt je v prodeji zhruba rok a máme rezervovanou třetinu apartmánů,“ tvrdí Jan Jerie, ředitel společnosti Crescon. Cena kompletně vybaveného apartmánu s podzemním parkovacím stáním a sklepní kójí začíná na 4,5 milionu korun. Ty nejluxusnější byty vyjdou na více než deset milionů.

Mezi kupujícími horských apartmánů převládají movití Češi. „Klientela pochází ve valné většině z Prahy a částečně třeba i ze Středočeského kraje nebo z Brna,“ upřesňuje Radek Polák, mluvčí developerské společnosti Trigema.

V mnohem menší míře, soudí Jan Bareš z M&M Reality, figurují mezi zájemci o horské apartmány Němci či Nizozemci.

Stále častěji využívají majitelé horských apartmánů služeb správcovských firem, které jim v době, kdy apartmán sami nevyužívají, zajistí jeho pronájem.

Výnos z takových pronájmů se často pohybuje okolo deseti procent,“ tvrdí Bareš. Noc v krkonošském apartmánu vyjde v průměru na 750 korun, v době svátků či prázdnin se platí i dvojnásobek. Na Šumavě je největší poptávka po ubytování v apartmánech v lokalitách Kvilda, Borová Lada, Horská Kvilda, Zadov, Modrava, Srní a Kašperské Hory.

„Cena ubytování v soukromých apartmánech se zde pohybuje v průměru okolo 580 korun za osobu a noc, což je srovnatelné s cenami v penzionech,“ říká Stanislav Pouzar, oblastní manažer pro Jihočeský kraj M&M Reality.

Větší ruch i více peněz obci

I když místní v mnoha případech výstavbu horských apartmánů kritizují, považují je za nevzhledné kolosy, které nezřídka vyrostly v rozporu s územním plánem, starosta Pece pod Sněžkou, tedy obce, jež patří mezi nejpopulárnější a zažívá stavební boom, zastává smířlivější názor.

Vlastník v sezoně apartmán pronajímá prostřednictvím provozní společnosti a v mezisezoně jej potom sám užívá. Tím se výrazně zlepšila pro nás špatná situace, kdy v sezoně bylo město přeplněné a naopak na okraji sezon téměř prázdné,“ vysvětluje Alan Tomášek, starosta Pece.

Ta dnes eviduje zhruba 8300 rekreačních lůžek, z toho v apartmánových domech je několik set. „Celková kapacita lůžek se tedy nijak dramaticky nemění,“ říká Tomášek. A nezvyšují se prý ani požadavky na parkoviště, neboť všechny apartmánové domy mají své vlastní podzemní parkování.

Pro obec zmiňuje starosta v souvislosti s výstavbou apartmánů jako pozitivní to, že se postupně revitalizují objekty, které dříve hyzdily centrum města. Navíc vznikají nové nebytové prostory, jako jsou obchody, služby a wellness, v nichž se vytvářejí desítky celoročních pracovních míst. Apartmánové hotely platí obci poplatky z ubytování, další částky obec získává na dani z nemovitosti.

A negativa spojená s výstavbou apartmánů? „Určité omezení města, jeho občanů a návštěvníků je po dobu výstavby. Jde o hluk či dopravní zátěž,“ přiznává závěrem pecký starosta Alan Tomášek.