fbpx
Na developerské projekty v horských střediscích se zaměřuje odborný článek od společnosti Deloitte, převzato z:  https://www.dreport.cz/blog/developerske-projekty-v-horskych-strediscich-novy-boom-na-rezidencnim-trhu

Developerské projekty v horských střediscích – nový boom na rezidenčním trhu

Nejenom v Praze začínají v poslední době vznikat nové bytové projekty v luxusnějším standardu. Stovky nových apartmánů, které se prodávají jako klasické bytové jednotky se vším příslušenstvím, se začínají stavět v podstatě ve všech horských střediscích v rámci celé České republiky. Tento nový trend je důsledkem zejména zvýšeného zájmu o tuzemský cestovní ruch, zkvalitnění služeb v místních lyžařských letoviscích a obecného bohatnutí obyvatelstva.

Oblíbenost českých hor potvrzuje i rekordní počet turistů v posledních letech. Například Krkonoše dle údajů Českého statistického úřadu navštívilo v roce 2017 přes 1 milion hostů, což bylo zdaleka nejvíce od roku 2012,  kdy se data  začala sledovat. V roce 2016 se v hotelových zařízeních ubytovalo pouze něco málo přes 900 tisíc turistů, meziroční růst byl tedy téměř 11 %. Navzdory tomu, že údaje za celý rok 2018 ještě nebyly zveřejněny, je již nyní jisté, že se počet hostů v Krkonoších bude opět zvyšovat. Za prvních 9 měsíců roku 2018 totiž počet turistů převýšil celkový počet hostů za rok 2016. Nejvýznamnější růst z hlediska ročního období byl evidován převážně v lednu a únoru, kdy probíhá hlavní lyžařská sezóna. Z tohoto pohledu lze tedy vyvodit, že koncentrace hostů zejména v zimních měsících v horských střediscích strmě stoupá, což se také, mimo jiné, promítá do zvýšené poptávky po vlastním bydlení na horách.

Luxusní apartmány na prodej i k pronájmu

Pobyt na horské chatě nebo v penzionu se pro určitou skupinu obyvatel stal z různých důvodů nekomfortní, což se projevilo v hledání nových příležitostí, jak a kde trávit dovolenou na horách. Tohoto trendu si všimli i developeři a začali své projekty přizpůsobovat aktuálním potřebám převážně movitější klientely. Plně zařízené apartmány, zajímavá architektura, kvalitní materiály, dostatečné soukromí, ale i úklidové služby, wellness nebo služby recepce patří k hlavním lákadlům, které nové horské developerské projekty nabízejí. Takto vysoká úroveň služeb se ale logicky musí promítnout v ceně. Některé projekty tudíž mohou z finančního hlediska celkem bez nadsázky konkurovat i velmi luxusním projektům v centru Prahy. V případě Krkonoš se průměrná nabídková cena ve vybraných projektech, které jsou v současně době v nabídce, pohybuje v rozmezí od 68 000 Kč/mdo 125 000 Kč/m2. I přes takto vysokou cenovou úroveň mizí apartmány z ceníků často ještě před zahájením výstavby.

Zásadním způsobem se jednotlivé projekty liší pouze v lokalitě. První část cílí na zákazníky preferující snadnou dopravní obslužnost a kvalitní dostupnost služeb přímo v centru horských středisek. Druhým typem jsou projekty na samém okraji horských obcí či dokonce přímo na samotě, kde rozhodujícím faktorem je minimální vzdálenost k lyžařským vlekům, klid a soukromí.

Další formou, která může uspokojit vysokou poptávku po novém typu bydlení na horách, jsou luxusní apartmány určené k pronájmu. Z hlediska vybavení a služeb se příliš neliší od klasických hotelových zařízení, protože také nabízejí služby recepce, wellness, možnosti stravování nebo úklid pokojů. Na druhou stranu ale apartmány mohou fungovat jako samostatné jednotky disponující potřebným příslušenstvím.

Na rekreaci i jako investice

Je zřejmé, že developerské projekty v horských střediscích plní hlavně funkci rekreační a bývají druhým domovem, kam si lidé jezdí odpočinout a trávit volné chvíle. Zároveň se jedná o zajímavou investiční příležitost, kdy se apartmány mohou pronajmout a vytvářet dodatečný příjem do rodinného rozpočtu. Nicméně v případě zhoršení ekonomických podmínek lze očekávat, že tento netradiční typ rezidenčního bydlení bude ve formě výrazného poklesu poptávky zasažen zásadním způsobem.

Graf: data ČSÚ